easy-on Asbestos Sealer™

  • zapečati opasna azbestna vlakna i prašinu
  • zaštićuje od raspadanja, struganja i udaraca
  • izvanredno dugotrajan... štiti i do 20 godina
  • moguće prati više puta... otporan na vodu
  • mnogo jeftiniji i sigurniji nego odstranjivanje azbesta
  • potpuno otporan na atmosferilije i UV zračenja
  • zelena alternativa

Zaštita od štetnog djelovanja azbesta


Saznanja o štetnom i opasnom djelovanju azbestnih vlakana na dišne i probavne organe, nametnula su hitne zadatke prevencije širenja azbestnih čestica u atmosferu. Izuzetno efikasan ,trajan i ekonomičan način zaštite od emisije azbesta u okoliš je premaz easy-on Asbestos Sealer™.


Azbest je sredinom prošlog stoljeća postao popularan zbog niza svojstava. Prirodan mineral, otporan na kemijske i termičke utjecaje, našao je primjenu u proizvodima za zaštitu od topline, buke, trenja, kao elektro i termo izolator. Nalazimo ga u građevinarstvu( podovi, krovovi, pregradni zidovi, toplinska izolacija, cijevi vodovoda i kanalizacije i t.d.). Auto industrija ga koristi za kvačila, kočnice i izolaciju, a nalazimo ga u brodovima, elektranama, rafinerijama, zaista svugdje. U Americi je izbrojano 5000 proizvoda koji sadrže azbest. Na sreću, danas već postoji niz materijala koji ga mijenjaju, no on je još uvijek oko nas.

Svoja svojstva zahvaljuje tankim i čvrstim vlaknima koji su 1200 puta tanja od kose, ali imaju opasnu sposobnost da se mogu provući kroz prirodni sustav filtracije u ljudskom organizmu i trajno se zadržati u dušniku, plućima ili crijevima. Kako naše tijelo ne posjeduje kemijske mehanizme za razgradnju tog minerala, a vlakna zabijena u tkivo organizam ne može izbaciti, dolazi do određenih staničnih aktivnosti, koja nakon niza godina izazivaju različita oboljenja.

Azbestna vlakna uvučena u membrane alveola i kapilare iritiraju stanice, mogu uzrokovati rak pluća, prsišta ili abdomena( mezoteliom), rak jednjaka i dušnika, a kod duže izloženosti dolazi do smanjenog kapaciteta pluća i pojave azbestoze, bolesti alveola, koja nije izlječiva.

Zaključujemo da je najvažnije spriječiti emisiju azbestnih vlakana u atmosferu. Najveće koncentracije vlakana nalazimo u okolišu proizvodnih pogona azbesta i pored velikih površina azbestnih ploča i proizvoda koji su izloženi utjecaju atmosfere. Kako se azbestni proizvodi uglavnom baziraju na smjesama azbestnih vlakana i cementa, njihova površina je osjetljiva na utjecaj atmosferilija i niske temperature. Kada dođe do erozije površine proizvoda, vlakna se odvajaju od podloge i vjetar ih slobodno nosi zrakom. Jedini pouzdan način da to spriječimo je premaz easy-on Asbestos Sealer™ otporan na atmosferilije, UV, trenje, kemikalije, vatru, potpuno neutralan - siguran za okoliš i što je najvažnije, trajan preko 20 godina.


Zaključak: Proizvodne pogone, proizvode koji sadrže azbest, krovove, ploće i cijevi izložene atmosferskim utjecajima i ostale izvore azbestnih čestica, nužno je zaštititi od emisije azbestnih vlakana u okoliš. Savjetujemo primjenu trajnog premaza easy-on Asbestos Sealer™ kao efikasnu, trajnu i ekonomičnu prevenciju i zaštitu od štetnog utjecaja azbesta.Tehnički priručnik